”Wethouder van Enkhuizen ongeloofwaardig”

INGEZONDEN REACTIE

Geachte Redactie,

Met stijgende verbazing lees ik het artikel in het NHD/Hoorngids over de eis tot vertrek van de huidige directeur Museumstoomtram.

Het College van B en W stuurt een voorstel naar de raad waarin zij aangeeft het scenario 3 van Andersson over te nemen en daaraan bij te willen dragen. In dit raadsvoorstel is niets gezegd over de positie van de huidige directeur. De drukinkt van het raadsverslag waarin de gemeenteraad van Enkhuizen unaniem het voorstel naar de prullebak verwijst is nog niet droog, of wethouder Franx meent te mogen vertellen dat het vertrek van de directeur een eerste vereiste is. Moet hij me toch even helpen: waar kan ik dit in de raadsstukken terugvinden, met andere woorden: waar is officieel vastgelegd dat dit voor Enkhuizen een voorwaarde van doorslaggevende aard is? Ik kan het in het raadsvoorstel niet terugvinden.

Vervolgens geeft Franx een aantal ”bewijzen” voor het functioneren van de directeur, die ik alleen maar kan afdoen als een vorm van stemmingmakerij: geen enkel rechtstreeks bewijs voert hij aan. Ieder weldenkend mens weet dat de Museumstoomtram nimmer selfsupporting kan zijn. Er zal altijd geld bij moeten, zoals bij vrijwel ieder museum, ja, ook het Zuiderzeemuseum van meneer Schilp!  Dat dit sinds het aantreden van Jaap Nieweg als directeur niet is gebeurd, is niet aan zijn managementskwaliteiten te danken, maar eerder aan het steeds maar weer aan het lijntje houden door bestuurders van de directie, ja ook die in Den Haag!
Dat de Raad van Toezicht er de brui aan heeft gegeven kan niet worden toegeschreven aan het management van Jaap Nieweg. Ik veronderstel dat de RvT dit verhaal dan wel naar buiten zou hebben gebracht. Feit is dat dit niet is gebeurd.
Vervolgens wordt fijntjes gewezen op het belang van de Museumstoomtram voor Enkhuizen.

Zonder nadere bewijsvoering wordt gesteld dat het getal van 40 000 bezoekers, jaarlijks door MS Friesland af te zetten in Enkhuizen veel te hoog is ingeschat. Geen cijfer wordt genoemd. We mogen, dacht ik, toch wel aannemen dat de Museumstoomtram haar boekhouding gewoon op orde heeft, en dat ze een behoorlijk nauwkeurig getal kan noemen.

Ook wordt Anne Veenma, reder van Enkhuizen-Stavoren, geciteerd, die meent te kunnen stellen dat het aantal afgezette passagiers niet meer bedraagt dan zo’n 9000. Verbazingwekkend: heeft hij staan tellen? Het komt me eerder voor dat deze meneer graag een concurrent kwijt is, en bereid is daartoe zijn negatieve mening te geven.
Verder de twijfelachtige rol van meneer Schilp, directeur Zuiderzeemuseum, die in de beginfase van de onderzoeken naar redding van de Museumstoomtram met het voor een museumdirecteur onwaardige voorstel: ”Hef het Stoomtrammuseum op en laat alleen nog maar het toeristische stoomtreintje rijden”, zonder toegevoegde waarde dus. Dit plannetje is later door de Commissie Nijpels volledig lekgeschoten. Merkwaardig is dat het Toeristisch Platform Enkhuizen, waarin meneer Schilp ook zitting heeft, kort voor de raadsvergadering van 8 april een ongevraagd advies aan de raad heeft voorgelegd om de bijdrage aan de Museumstoomtram te verwerpen. Belangenverstrengeling lijkt me voor de hand te liggen: zitting hebben o.a. Sprookjeswonderland, Zuiderzeemuseum, maar ook de gemeente Enkhuizen. Blijkbaar zijn er ook ambtenaren betrokken geweest bij dit advies. Dit is in strijd met de democratische beginselen: een gemeenteraad dient onafhankelijk te zijn. Mocht zij zich door dit advies hebben laten leiden, dan is dit zonder meer een ernstige zaak.

Tenslotte iets over de bestuurlijke verhoudingen: hoe kan een wethouder een voorstel indienen, en vervolgens na unaniem verwerpen ervan, laten blijken helemaal niet achter dit voorstel te hebben gestaan. Deze wethouder wordt dan volstrekt ongeloofwaardig. Sterker nog: als het college van B en W de wethouder in dit standpunt steunt, wordt dit college evenzo ongeloofwaardig. De conclusie mag dan luiden: ofwel Franx rectificeert zijn uitlatingen tegen de pers, ofwel hij treedt af.

Peter van Swieten,
Wognum

(Bovenstaande reactie op het artikel in het Dagblad van West-Friesland van zaterdag 12 april, waarvan Hoorngids de verkorte Internet-variant publiceerde, is vanwege de lengte als bericht geplaatst.)

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
14-4-2008, 14:31
De dynamiek
Van de politiek
In Enkhuizen
Is als dansende muizen
Rond een blokje kaas
Spelend: wie is de Baas?

Enkhuizense sores
Volg ik altijd trouw
Maar nu vatten we kou
Geen Westfries gevoel
Ze snijden kil en koel
De historische (stoom)lijnen door
En roepen in koor:
Nieweg weg!

Daarna verstoppen ze zich
achter de heg
Of de stadswal
Beeld van verval
De Koepoort verwaarloosd
Subsidies geschrapt
Terwijl het geld van
projectontwikkelaars rolt
En de tijd stolt

Zelfs Dickerdacks Rommeldam
Is een creatievere en voortvarender stad!!!

Sebastiaan.

Reactie: (C. Bokhove)
13-4-2008, 20:11
Met mij is niet overlegd, geen belletje, geen mailtje. Wel alles gelezen. Er was 1 belangrijke wens: een goed plan. (maar dat heb je op het NHD al gelezen)

Reactie: (henk)
13-4-2008, 19:55
Om tegemoet te komen aan de extra wensen van DE RAAD VAN Enkhuizen was er in overleg een amendement met aanvullingen opgesteld.

Zo beter?

En het College van Enkhuizen vond het zelfs zonder dat amendement al goed!

Reactie: (Jan)
13-4-2008, 19:40
Een college kan niet akkoord zijn over een amendement.

Reactie: (henk)
13-4-2008, 19:36
Er is heel lang bestuurlijk overleg geweest in onze regio. Afgesproken was dat met een bepaalde verdeelsleutel deze drie gemeenten mee zouden werken om de problemen bij deze Westfriese (!) attractie op te lossen. Hoorn heeft hier extra hard voor geknokt en is bereid zondermeer de grootste bijdrage te leveren. Om tegemoet te komen aan de extra wensen van Enkhuizen was er in overleg een amendement met aanvullingen opgesteld. De drie Colleges van B&W waren accoord, alleen de gemeenteraad van Enkhuizen komt er op terug! En vervolgens durft die wethouder daar te doen alsof hij niet achter zijn eigen voorstel stond...

Ik heb er geen goed woord voor over. Gelukkig geeft de cultuurwethouder van Hoorn aan dat de Stoomtram niet mag verdwijnen.

Reactie: (Jan)
13-4-2008, 19:28
Hoorn was toch ook niet zo daadkrachtig "wij stemmen in als Medemblik en Enkhuizen instemmen". Je hebt toch een eigen mening, potverdorie.

Reactie: (Afra)
12-4-2008, 23:25
Nou ja zeg...zoveel vrijwilligers houden dit ontzettend leuke stoomgebeuren overeind en dan zou het tenonder gaan wegens onderling gemeentelijke gekissebis? Met name Enkhuizen speelt niet helemaal eerlijk, zo lijkt ’t tenminste. Is het dan niet mogelijk dat alleen Hoorn + Medemblik de handen ineen slaan? Ondernemend Hoorn laat ook de boel barsten? Zij hebben, ook de regio, toch ook baat bij zo’n geliefde actractie? Komop zeg, ik als eenvoudige burger walg hiervan en eis dat het op fatsoenlijke wijze, met goed gevulde beurzen, wordt opgelost, punt uit!