CDA wil aandacht voor cafe De Witte Valk

ingevoerd op 17-4-2008

De eigenaar van het cafe De Witte Valk in Zwaag wil zijn zaak verkopen en daarmee verdwijnt mogelijk een belangrijke voorziening in die gemeenschap. De Hoornse CDA-fractie maakt zich zorgen over het verdwijnen van het etablissement waar ook allerlei culturele instellingen gebruik van maken. Vanwege die maatschappelijke functie trekken twee raadsleden bij B&W aan de bel en willen dat de gemeente kijkt hoe het cafe behouden kan blijven. Zelfs aankoop door de gemeente wordt door het CDA niet uitgesloten.

Lees hier de CDA-brief aan B&W:

Aan:  College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Cc:  betrokkenen, media, raadsleden


Datum:  15 april 2008

Betreft:  vraag ex Art 43 inzake maatschappelijke functie in Zwaag

Geacht college,
 
Zwaag kent een bijzonder etablissement: “De Witte Valk”. Niet alleen een “gewoon” café, maar eigenlijk ook een bakermat en thuisbasis voor allerlei culturele activiteiten in Zwaag. Met de inwoners van Zwaag vragen wij ons af wat er van deze culturele activiteiten in Zwaag overblijft als De Witte Valk zijn huidige functie verliest. Daar zouden wij als het even kan niet aan willen denken.
 
Zoals bekend zijn er echter wel ontwikkelingen gaande bij De Witte Valk. Naar verluidt zou de eigenaar op termijn willen stoppen met het uitbaten van dit etablissement en tot verkoop willen overgaan. De opbrengst wordt beïnvloed door de mogelijkheden die de nieuwe eigenaar tot zijn beschikking heeft.

Uiteraard staat het de eigenaar van De Witte Valk vrij met zijn onderneming te doen wat hij wil. Dit neemt echter niet weg dat het CDA het van groot belang vindt dat de functie van De Witte Valk voor de Zwaagse gemeenschap blijft behouden.
 
De vraag is wel of en hoe De Witte Valk kan worden behouden. Zo hebben wij vernomen dat gedacht wordt aan aanzienlijke wijzigingen aan het betreffende perceel, wijzigingen die in niet geringe mate in strijd zijn met het vigerende bestemmingsplan. Dit betekent vrijwel automatisch dat dit een onbegaanbare weg is.
 
Wij willen u vragen of u het met ons eens bent dat het zeer wenselijk is dat de maatschappelijke functie die De Witte Valk voor de Zwaagse gemeenschap heeft behouden blijft.
Gezien de complexheid vragen wij nadrukkelijk uw aandacht voor dit dilemma en willen u verzoeken na te gaan welke stappen gezet kunnen worden en welke rol de gemeente hierin kan spelen. Daarbij staat het CDA open voor diverse mogelijkheden, waaronder verwerving van het betreffende pand. 

 
Uw reactie zien wij met belangstelling tegemoet.
 
Hoogachtend,

Namens de CDA-fractie Hoorn,

Marian van Berkum  Johan van der Tuin

Reacties
Reactie: (raah)
23-4-2008, 00:00
najaa, eindelijk een stamkroeg gevonden, gaat ie misschien weg :(

Reactie: (jan)
17-4-2008, 16:16
kunnen mooi de Informatiebijeenkomsten Jeugd en Alcohol in West-Friesland gehouden worden, in de witte valk word wat afgezoepn hoor met carnaval etc. Zo en nu weer aan het werk mannen van het CDA......