West-Friese burgemeesters praten over alcohol en uitgaan

ingevoerd op 20-4-2008

Alle burgemeesters in West-Friesland (en Schagen) voeren persoonlijke gesprekken met jongeren en ouders over jeugd, alcohol en uitgaan. Ook wethouders, raadsleden en andere bekende West-Friezen voeren zulke gesprekken. De serie gesprekken begon op 14 april in Opmeer. Op 18 en 19 april volgde Hoorn. Op 22, 23, 24 en 25 april vinden gesprekken plaats in Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Stede Broec en Wervershoof. In mei staan gesprekken op het programma in Medemblik, Andijk en Schagen.

De gesprekken in heel West-Friesland vinden plaats in het kader van het project Jeugd en Alcohol. In dit project werken de tien gemeenten, organisaties in de preventieve gezondheidszorg, Politie Noord-Holland Noord, Openbaar Ministerie en het Programmabureau Integrale Veiligheid Noord-Holland Noord samen om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.

Doel van het project WestFRISland 0% Nieuw Alcohol Peil is dat kinderen onder de 16 helemaal gaan alcohol drinken en jongeren boven de 16 niet of veel minder gaan drinken. Voorlichting, Preventie, Bewustwording, regels en handhaving van regels maken allemaal onderdeel uit van het brede pakket activiteiten dat de komende jaren op het programma staat. Voordat er nieuwe regels worden gemaakt (sluitingstijden bijvoorbeeld) of activiteiten worden bedacht willen de West-Friese bestuurders eerst weten wat er leeft onder jongeren en ouders.

Openhartig
De burgemeesters en ander lokale boegbeelden gaan in gesprek met groepjes van drie of vier ouders en groepjes van drie of vier jongeren. Doel van de gesprekken is dat er in een volstrekt open sfeer wordt gepraat over alcohol, uitgaan en ideeën om alcoholproblemen aan te pakken.
Burgemeester Gert Nijpels van Opmeer zat aan tafel met drie meisjes van 15 en was blij met de openhartigheid van de jongeren. “Ik kreeg een goed beeld van wat ze in hun vrije tijd doen en hoe ze over alcohol denken.”  Nijpels zegt ervan geschrokken te zijn dat ouders accepteren dat er thuis regelmatig alcohol wordt gedronken door kinderen van onder de 16 jaar. “Ze zijn het er over het algemeen mee eens dat alcoholgebruik onder de 16 jaar niet zou moeten, maar in de praktijk blijkt dit toch lastig.”

Betrokken
In Hoorn spraken burgemeester Onno van Veldhuizen, wethouder Ronald Witteveen, raadsleden, chef-redacteur Michiel van den Busken van het Dagblad voor West-Friesland/Enkhuizer Courant, ex-wereldkampioen kickboksen Ernesto Hoost en kinderarts Arjen Verboom met jongeren en ouders. Arjen Verboom, kinderarts in het Westfries Gasthuis ontmoette enthousiaste en betrokken ouders. Hij merkte dat ouders niet of onvoldoende weten hoe alcohol ernstige en onomkeerbare schade toebrengt aan het jonge brein. “Die boodschap moeten we zo snel mogelijk en heel duidelijk aan ouders en jongeren gaat vertellen.”

Resultaten
De resultaten van de gesprekken worden op 30 mei bekend gemaakt tijdens een conferentie voor alle West-Friese bestuurders. In juni volgt een soortgelijke gesprekkenronde met aanbieders van alcohol, zoals horecabedrijven, (sport)kantines, slijterijen en supermarkten.