Museumstoomtram viert Meivakantie tussen de tulpenvelden

ingevoerd op 21-4-2008

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik biedt zijn bezoekers de leukste dag van de Meivakantie in een uitgebreid programma met vele extra’s! De Spannendste Tijdreis per stoomtram en boot door de kop van Noord-Holland wordt uitgebreid met een historische autobusdienst naar het Stoommachinemuseum en het Bakkerijmuseum in Medemblik. Stoomtramreizigers kunnen onderweg de speurtocht Stoomsafari beleven en ontdekken hoe vuur en water alles en iedereen kan vervoeren. Maar, er is nog meer te zien: in deze tijd van het jaar rijden de stoomtrams langs prachtig bloeiende bollenvelden.

Stoomsafari
De Stoomsafari is de interactieve speurtocht naar de collectie van de Museumstoomtram. Bezoekers kunnen in de huid kruipen van de machinist, de postconducteur en Ot en Sien. Voor het vertrek van de tram kunnen in de werkplaats in Hoorn de grote glimmende stoomlocomotieven worden bekeken, die met echte kolen worden opgestookt voor de rit naar Medemblik. De postconducteur kan onderweg worden geholpen met het sorteren van de post. In Wognum moeten de juiste goederen voor het vertrek in de goederenwagens terecht komen. De kleinste bezoekertjes kunnen zich verkleden zoals Ot en Sien in 1926 per stoomtram reisden. Wie dat durft kan op de stoomlocomotief een paar kolen op het vuur gooien. Nieuw in 2008 is de nieuwe Stoomtram Courant voor alle reizigers: de leukste wegwijzer naar alles wat onderweg te beleven is!

Programma
Vanaf 27 april tot en met 4 mei 2008 vertrekken de trams, die door een echte stoomlocomotief worden getrokken, om 11.00 uur en om 13.30 uur uit Hoorn naar Medemblik. De tram van 13.30 is geheel samengesteld uit klassieke houten rijtuigen, gebouwd in de periode rond 1900. De klassieke salonboot ‘Friesland’ vaart om 11.00 uur en om 15.00 uur vanuit Enkhuizen over het IJsselmeer naar Medemblik. In Medemblik geven tram en boot aansluiting op elkaar, maar er kan bijvoorbeeld ook een retourrit worden gemaakt met de stoomtram om de vele tulpenvelden onderweg nog eens goed te bekijken. Tussen de stoomtramstations Twisk en Medemblik rijdt een speciale museumbus naar het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Hier worden in voormalig stoomgemaal ’Vier Noorder Koggen’ prachtige stoommachines onderhouden. Op deze dagen hebben bezoekers met de dagkaart toegang tot dit museum en kan bovendien museum de Oude Bakkerij in Medemblik worden bezocht. Dit lekkerste museum van Nederland ligt vlak bij het stoomtramstation (gesloten op 30 april). Vanaf 6 mei vertrekt de Spannendste Tijdreis per stoomtram en boot dagelijks om 11.00 uur uit Enkhuizen en Hoorn.

Meer informatie
Met een dagkaart kan onbeperkt worden gereisd met stoomtram, de boot en de historische autobusdienst. Bovendien biedt de dagkaart tussen 27 april en 4 mei toegang tot het Bakkerijmuseum (op 30 april gesloten!) en het Stoommachinemuseum te Medemblik. Deelname aan de Stoomsafari is gratis. Volwassenen betalen voor de dagkaart € 18,50. Kinderen 4-12 jaar € 13,70. Voor € 57,- is de gezinskaart verkrijgbaar: een dagkaart voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen.
Stoomtram en boot vertrekken uit Hoorn en Enkhuizen naast de NS stations. Hier is volop parkeergelegenheid. Meer informatie en de dienstregeling voor 2008: zie www.museumstoomtram.nl