Stichting Stadsherstel Hoorn wint Europese Erfgoed-prijs

ingevoerd op 8-5-2008

De Stichting Stadsherstel Hoorn heeft een prestigeuze Europese prijs gewonnen: ”Prijs voor cultureel erfgoed van de Europese Unie / Europa Nostra Awards”. In vier andere landen zijn ook projecten bekroond. De Hoornse stichting wordt geroemd als ”een zeer succesvol voorbeeld van de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties bij de bescherming van historische stadscentra in Europa, waarin het belang van vrijwilligers duidelijk naar voren komt”. Aan de prijs is een geldbedrag van 10 000 euro verbonden.

De zes winnaars van de ”Prijs voor cultureel erfgoed van de Europese Unie / Europa Nostra Awards” van 2008 zijn bijzondere projecten in Tsjechië, Griekenland, Nederland, Spanje en Roemenië. De vandaag bekendgemaakte prijzen zijn een blijk van erkenning voor buitengewone prestaties op het gebied van conservering, onderzoek en onderwijs.

De prijzen worden gezamenlijk door de Europese Commissie en Europa Nostra, de pan-Europese Federatie voor Erfgoed, toegekend. De uitreiking vindt plaats op 12 juni 2008 tijdens de prijsuitreiking van de Europese Prijzen voor cultureel erfgoed in de kathedraal van Durham in het Verenigd Koninkrijk.

De Prijzen voor Europees Erfgoed zijn in 2002 door de Europese Commissie en Europa Nostra gezamenlijk ingesteld, in het kader van het programma ”Cultuur” van de Commissie, als blijk van erkenning voor bijzondere initiatieven met betrekking tot de vele facetten van het culturele erfgoed van Europa, in categorieën variërend van de restauratie van gebouwen en de aanpassing daarvan voor nieuwe gebruiksmogelijkheden tot landschapsherstel in steden en op het platteland, interpretaties van archeologische locaties en de zorg voor kunstcollecties.

Ook worden er prijzen toegekend voor onderzoek en, voor het eerst in 2008, onderwijsprojecten met betrekking tot cultureel erfgoed, en bijzondere inzet voor het behoud van erfgoed van personen of organisaties.

Het doel van de prijzen is hoge normen en een hoog vaardigheidsniveau op het gebied van conservering te bevorderen en de grensoverschrijdende uitwisseling van ervaringen op het gebied van erfgoed te stimuleren. Door het ”goede voorbeeld” te geven is het ook de bedoeling dat de prijs een stimulans is voor nieuwe activiteiten en projecten op het gebied van erfgoed in heel Europa.

Dit jaar zijn voor de diverse categorieën in totaal 109 aanvragen en nominaties uit 29 landen binnengekomen, die ter plaatse door onafhankelijke experts zijn beoordeeld. De beste daarvan zijn geselecteerd door de jury voor de Prijzen voor Europees Erfgoed, die voor dit doel de afgelopen maanden diverse malen bijeengekomen is.

Er zijn zes prijzen toegekend in de volgende categorieën:

Categorie 1 -- Conservering: De conservering van de zuidgevel van Horní Hrad (bovenkasteel) van het staatskasteel Ceský Krumlov in Tsjechië: De prijs is toegekend vanwege het stellen van nieuwe normen in de Tsjechische monumentenzorg. Het project wordt gezien als een uitstekend voorbeeld van respectvolle conservering.
De conservering van de archeologische locatie Skarkos op het eiland Ios in Griekenland: toegekend vanwege de uitstekende kwaliteit van het conserveringswerk en vooral het minimale en extreem gevoelige karakter van de ingrepen, zonder schadelijke effecten op het unieke landschap.
De restauratie en aanpassing voor nieuwe gebruiksmogelijkheden van de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, Nederland: deze wordt geroemd als een voorbeeldige aanpak van de restauratie en het vinden van nieuwe gebruiksmogelijkheden voor een gebouw dat op Europees en wereldniveau een icoon is.

Categorie 2 -- Onderzoek:
De Inventaris van de Versterkte Militaire Architectuur in Spanje door de Asociación Española de Amigos de los Castillos: deze wordt als een uitstekend voorbeeld gezien van de wijze waarop meer bekendheid is gegeven aan het militaire erfgoed van Spanje, dat niet alleen voor Spanje maar ook op Europees niveau heel belangrijk is.

Categorie 3 -- Bijzondere inzet:
Stichting Stadsherstel Hoorn, Nederland: een zeer succesvol voorbeeld van de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties bij de bescherming van historische stadscentra in Europa, waarin het belang van vrijwilligers duidelijk naar voren komt.

Categorie 4 -- Onderwijs, opleiding en bewustwording:
Het Internationaal Opleidingscentrum voor de Conservering van Bouwkundig Erfgoed in Kasteel Bánffy in Bontida, Roemenië: dit wordt zeer gewaardeerd vanwege de dubbele aanpak: opleiding voor conservering en conservering door opleiding. Het is een prachtig voorbeeld van grensoverschrijdende kennisuitwisseling en een waardig winnaar van deze prijs in het Europees Jaar van de interculturele dialoog.

Kijk voor de Hoornse vermelding op de Europanostra-site:

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
9-5-2008, 09:42
Ik hoorde het vanochtend op de radio, in het journaal (radio 1). Stichting Staadsherstel, gefeliciteerd! Een prima prestatie, net als alle mooie gebouwen die jullie hebben gerestaureerd (Mariakapel, Ridderikhoffpanden, DROPpanden, boerderij in Blokker, momenteel de villa aan de Koepoortsweg). Ik wijd er ook een stukje aan in de HOORN HYVE.

En HoornGids gefeliciteerd, jullie brengen het nieuws eerder dan de website van het NHD / DvWF (blijkbaar slapen ze er nog; overigens is er volgens mij er een storing op de website van het NHD).

Reactie: (jan)
8-5-2008, 16:56
kon nog niet echt opmaken wat ze nu gedaan hadden, noem eens een voorbeeld...