Drie hennepkwekerijen in Hoorn opgerold

ingevoerd op 26-5-2008

Binnen 24 uur heeft de politie in Hoorn maar liefst drie hennepkwekerijen ontdekt en ontmanteld.

Zondagavond werd in een pand op de Factorij in Zwaag een hennepkwekerij aangetroffen. Surveillerende agenten troffen bij het pand twee mannen aan die probeerden een gebroken ruit verder open te maken. Het bleek de eigenaar van het pand te zijn, die van een getuige had gehoord dat er twee ramen in waren gegooid. Door het vernielde raam was te zien dat er een hennepplantage is het pand aanwezig was. Het betrof hier een kwekerij van circa 557 planten. Er was geen sprake van diefstal van stroom. De kwekerij is inmiddels ontmanteld. De eigenaar verhuurt het pand aan een 47-jarige man uit Zaandam. Naar hem wordt onderzoek ingesteld.

Maandagochtend werd rond 10.00 uur in een bovenwoning aan de Stijl in Hoorn een hennepkwekerij aangetroffen. De politie kreeg melding van wateroverlast van één van de buurtbewoners. Het water bleek afkomstig te zijn van de bovengelegen woning. Op de zolder van het pand werd een kwekerij aangetroffen van tussen de 335 planten. De elektriciteitsmeter met door Nuon in beslag genomen. De 33-jarige huurder van de woning werd aangehouden. De kwekerij is inmiddels ontmanteld.

In een pand aan De Compagnie in Hoorn werd maandagochtend een hennepdrogerij aangetroffen. Buurtbewoners hadden geklaagd over stankoverlast. De politie trof op de zolder van één van de bedrijfsunits een grote stellage aan waarin henneptoppen lagen te drogen. In totaal ging het om zo’n acht kilo aan hennep wat in beslag werd genomen, evenals de aanwezige ventilator en kachel die in de drogerij stonden. Naar de huurder/eigenaar van het pand wordt onderzoek gedaan.

Politie waarschuwt voor gevaren hennepteelt
Het kweken van hennep is niet zonder gevaren. Brand als gevolg van hennepteelt in woningen komt regelmatig voor. Oorzaak is meestal kortsluiting, doordat illegaal stroom wordt afgetapt. De wirwar van elektriciteitskabels en transformatoren levert levensgevaarlijke situaties op. Daarnaast worden soms gevaarlijke stoffen zoals zoutzuur gebruikt bij de hennepteelt en zijn er grote financiële risico’s verbonden aan deze praktijken. Het gebruik van grote hoeveelheden water geeft veel vochtproblemen in woningen. Omdat het water wordt gebruikt in een zeer warme omgeving, is een plantage bovendien een mooie broedplek voor de legionella bacterie.
 
De kweek van hennep zorgt er niet alleen voor dat de staat van de woning snel verslechtert, ook brengt het overlast voor buren met zich mee en levert het gevaarlijke situaties op doordat er meestal illegaal stroom wordt afgetapt
 
Bestrijden
De politie besteedt veel aandacht aan het oprollen van hennepkwekerijen vanwege die hoge veiligheidsrisico’s. Daarnaast is het simpelweg verboden hennep te kweken. Bij de politie zijn er agenten die zich specifiek bezig houden met het bestrijden van drugscriminaliteit. Veel belangrijker nog is voorkomen dat mensen zich met deze praktijken bezig gaan houden. Voor de eigen veiligheid en die van anderen. Ziet uzelf iets verdachts of heeft u tips meldt dit dan bij de politie op tel: 0900-8844, anoniem kan ook op telefoonnummer 0800-7000.

Reacties
Reactie: (teler)
1-6-2008, 01:58
Zit de politie mijn hasj te snuiven. Geen wonder dat ze er nooit zijn als er echt iets is. Zo stoned als een garnaal.