B&W dwingt Blauwe Schuit tot fusie met muziekschool

ingevoerd op 2-6-2008

Het Hoornse centrum voor kunsteducatie De Blauwe Schuit heeft wederom grote financiele problemen. Een faillissement dreigt terwijl het College van B&W een deel van de subsidie achterhoudt omdat men wil dat De Blauwe Schuit fuseert met Muziekschool Gerard Boedijn. Volgens het CDA en de Fractie Tonnaer houdt B&W zich niet aan een besluit van de gemeenteraad van een jaar geleden.

De fracties hebben vragen gesteld aan het College. Zij willen opheldering over de kwestie. Lees hun brief hier:

Aan:
College van B&W

 
Betreft: Art. 43-vragen over de Blauwe Schuit

Hoorn, 31 mei 2008

Geacht college,

De financiële positie van het centrum voor kunsteducatie De Blauwe Schuit is reeds lange tijd zorgelijk. Al jaren wordt gezocht naar oplossingen hiervoor. Daarbij wordt onder meer gekeken naar vergaande samenwerking met andere instellingen.

Nadat de Blauwe Schuit vorig jaar, niet voor het eerst, failliet dreigde te gaan, heeft de raad in juli 2007 de nodige gelden vrijgemaakt om het voortbestaan voorlopig te verzekeren. Dit omdat we waarde hechten aan de activiteiten van de Blauwe Schuit. Intussen zou er wel een structurele oplossing voor de Blauwe Schuit moeten komen. Hier is ook een onderzoek naar verricht door BMC, dat inmiddels is afgerond.

Zeer recent ontvingen we een brief van de Blauwe Schuit waaruit blijkt dat de financiële nood hoog is en dat wederom een faillissement dreigt. De Blauwe Schuit stelt dat een deel van het raadsbesluit van juli vorig jaar nog niet is uitgevoerd. Hier stellen we u de volgende vragen over:

1. Vanwege het voortbestaan van de Blauwe Schuit heeft de gemeenteraad 3 juli 2007 een tweetal besluiten genomen:
a. € 30.000,--, incidenteel beschikbaar stellen t.g.v. de Blauwe Schuit;
b. maximaal € 100.000,-- beschikbaar stellen om het negatieve eigen vermogen van de Blauwe Schuit weg te werken waarvan € 50.000,--  incidenteel door de gemeente Hoorn. De andere € 50.000,-- zou door onderhandelingen met de West-Friese gemeenten geprobeerd worden  te verkrijgen en als dit niet lukt staat Hoorn hiervoor garant;
Gebleken is dat het tweede deel van het besluit van de gemeenteraad niet is uitgevoerd. Is deze constatering juist en zo ja, waarom heeft dit nog niet plaatsgevonden?


2.Heeft het college met de andere West-Friese gemeenten gesprekken gevoerd over het verkrijgen van € 50.000,-- t.g.v. de Blauwe Schuit? Wat zijn de resultaten tot nu toe? Bieden deze voor de Blauwe Schuit voldoende soelaas?


3.Wanneer treedt de € 50.000,-- garantstelling van de gemeente Hoorn in werking?
Verregaande samenwerking tussen de Blauwe Schuit en andere instellingen als de muziekschool is wat ons betreft zeer gewenst. De gemeente kan hierop ook aansturen bij het verlenen van subsidie. Bij de behandeling van het voorstel in de raadscommissie op 19 juni 2007 en in de raad op 3 juli is echter de lijn gekozen om de Blauwe Schuit eerst (financieel) op orde te brengen en daarna pas over te gaan tot vergaande samenwerking of samengaan met andere instellingen. Dit vooral omdat een en ander dan vanuit een gelijkwaardige positie kan geschieden. Op dit moment lijkt het er echter niet op dat de Blauwe Schuit op orde is.


4.Is het juist dat het college de toegezegde subsidie van € 50.000,-- uit het raadsbesluit van 3 juli 2007 pas wil toekennen nadat de Blauwe Schuit en de muziekschool Gerard Boedijn een intentieverklaring tot verregaande samenwerking hebben ondertekend? Waar is deze eis op gebaseerd en waar staat in het raadsbesluit van 3 juli deze eis genoemd? Hoe verhoudt dit zich met de uitspraak van het college tijdens de commissiebehandeling op 19 juni 2007 dat samenwerking pas wordt gezocht als de Blauwe Schuit op orde is?


5.Is het u bekend dat de Blauwe Schuit in een financieel moeilijke situatie verkeert en dat het krachtig uitvoeren van het raadsbesluit van 3 juli 2007 de financieel zorgelijke positie van de Blauwe Schuit zou kunnen verlichten?  Wilt u nu en meteen het raadsbesluit van 3 juli 2007 uitvoeren?

6.Vanaf februari 2008 beschikt u over een rapport van onderzoeksbureau BMC met betrekking tot de  financiële situatie van de Blauwe Schuit? Wat heeft u de laatste 3 maanden met de aanbevelingen uit het onderzoek gedaan? Is er zicht op een structurele oplossing voor de Blauwe Schuit?
 
In afwachting van uw beantwoording, met vriendelijke groet,

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer)
Michiel Pijl (CDA)