Gemeenteraad let op de kleintjes

ingevoerd op 12-6-2008

De leden van de Hoornse Gemeenteraad letten steeds meer op de kleintjes. Ooit was afgesproken dat de Raad alleen op ’hoofdlijnen’ zou regeren en de dagelijkse gang van zaken in ons mooie Hoorn zou worden afgehandeld door Burgemeester en Wethouders. De raadsleden ontpoppen zich echter steeds meer als uw en mijn persoonlijke Ombudsman. Brand de straatlantaarn in uw straat niet? Het raadslid schrijft een boze brief... Liggen de klinkers schreef? Er is vast een fractie in Hoorn die het voor u opneemt... En bij een nieuwe wijk zijn er zelfs fracties die uw wijk ’schouwen’.

Vroeger werden raadsleden en fracties als de verkiezingen naderden extra actief, maar nu schrijft men continu brieven aan B&W. Leuk natuurlijk voor media als Hoorngids maar de beantwoording van al die brieven vergt heel veel tijd van de toch al overbelaste ambtenaren.

Wellicht zijn de ombudsman-activiteiten van de raadsleden wel heel hard nodig. Worden brieven en telefoontjes van burgers niet serieus genomen. Of hebben raadsfracties en raadsleden toch meer invloed dan de ’gewone burger’? Wie het weet mag het zeggen.
Of zouden de volksvertegenwoordigers misschien (nog) meer op de ’grote’ zaken moeten letten. Hoeveel jaar wachten de inwoners van Hoorn al op een Bioscoop? Waarom moeten wij Horinezen recreeren aan de dijk in Schellinkhout? Waar kan de jeugd knap uitgaan? Etc.

Onderstaande brief van de Pvda in Hoorn is een mooi voorbeeld van de soms zeer actieve raadsleden. Enkele mooie grote kleine zaken waar aandacht voor wordt gevraagd:
-Er kunnen zich  gevaarlijke momenten voordoen als een bal de ventweg op gaat...
-Nu blijkt dat er zich vooral met regen  “blubberachtige” situaties voor doen bij die parkeerplaatsen met gevolgen voor het inlopen in de woning...
-Sommige bewoners aan de Dijkgraaf hebben last van het licht van koplampen van vrachtauto’s die in hun woning schijnen...

Hier de PvdA-brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn en in afschrift de leden van de gemeenteraad.

Betreft: “Schouw Bangert en Oosterpolder”.
Datum: 10 juni 2007


Geachte dames en heren,

De fractie van de PvdA heeft op 2 juni j.l een schouw gehouden in de 1e fase van de wijk Bangert en Oosterpolder. Naar aanleiding van  uw antwoord op onze brief van 22 december 2007 over onze bevindingen tijdens een door ons georganiseerde wijkbijeenkomst, kregen wij nog een aantal reacties over de onderwerpen die in onze eerste brief zijn genoemd. Dit was voor ons aanleiding om een schouw te organiseren in deze wijk. De fractie werd vergezeld door een paar wijkbewoners. Wij willen onze bevindingen en suggesties graag bij u neerleggen.
Overigens zijn wij tevreden met een aantal maatregelen die door u zijn genomen n.a.v onze brief van 22 december 2007.


1.Openbaar gebied.
Aan de noordkant van de Dijkgraaf slingert de Westerkrabhoofd (v.m  ventweg )  zich naar het kruispunt van de Strip met de Westfrisiaweg. Hier vlakbij ligt een speelgebied. Er kunnen zich  gevaarlijke momenten voordoen als een bal de ventweg op gaat. Wij vragen uw aandacht hiervoor.


Sommige bewoners aan de Dijkgraaf hebben last van het licht van koplampen van vrachtauto’s die in hun woning schijnen op dit punt van de slinger in de Westerkrabhoofd. Zij vragen of het mogelijk is om de groenvlek, waar nu gras is gezaaid, met hoge struiken en bomen te beplanten om zodoende het zicht op de vrachtauto’s en de overlast daarvan te verminderen. Ook hier vragen wij uw aandacht voor.

Een ander heikel punt is de bestrating in de 1e fase. De stenen die zijn gebruikt voor de parkeerplaatsen bestaan uit vierkante stenen moppen met tussenruimten. Dit is gedaan om het gras ertussen door te laten groeien om zodoende de “verstening “te verminderen. Dat is in principe een goed idee. Maar de praktijk is weerbarstig. Nu blijkt dat er zich vooral met regen  “blubberachtige” situaties voor doen bij die parkeerplaatsen met gevolgen voor het inlopen in de woning Maar ook het beeld van die stenen moppenstructuur  is niet positief.

In de volgende fasen zou een andere oplossing moeten worden gekozen. Wij vragen uw aandacht hiervoor. En wellicht zou de bestaande situatie kunnen worden verbeterd.

Verder hebben wij geconstateerd dat ook in deze 1e fase weer volop klein restgroen aanwezig is.
Stukjes van 3 m2 die niet goed worden onderhouden. De groenstructuur in de wijk wordt niet bepaald door deze reststukjes maar door de tuinen van de bewoners. Kunnen deze stukjes groen niet in bruikleen worden gegeven?


2.Verkeer
Opnieuw is ons duidelijk gemaakt dat de Westerkrabhoofd niet alleen wordt gebruikt door vrachtauto’s vanuit het bedrijventerrein. Ook personenverkeer gebruikt deze ventweg. Ook de afspraken die met Lidl zijn gemaakt over het aantal verkeersbewegingen worden niet nagekomen.


3.Verkeersveiligheid
Het fietspad van de Dijkgraaf via de Hoge Hemen naar de Dorpsstraat is nog steeds niet gereed. Wat is de reden dat dit fietspad nog niet is opgeleverd?

4.Vrachtverkeer door de wijk
Er rijdt vrachtverkeer bij het Waarschap de 1e fase in om verder te gaan naar de 2e fase. Dus i.p.v. de Strip te nemen bij de Westfrisiaweg rijdt men de woonstraten in. Dit is niet acceptabel. Wij vragen u om maatregelen te nemen dit sluipverkeer van bouwverkeer door de wijk tegen te gaan. Dit kan door afspraken te maken met de aannemers. Ook kan er tijdelijk een verbodsbord geplaatst worden voor vrachtverkeer. 


5.Oplevering scholen.
In uw brief van 13 maart 2008 heeft u ons toegezegd dat voor de oplevering van de 2 basisscholen de verkeersveiligheid zal zijn verbeterd.
Bent u bereid om de commissie te informeren over de wijze waarop de verkeersveiligheid bij deze scholen vorm wordt gegeven?


In afwachting van uw beantwoording,
Namens de fractie van de PvdA,


Piet Bruijns,
Simon Broersma

 

Reacties
Reactie: (piet bruijns)
13-6-2008, 16:48
De redacteur van hoorngids is wellicht niet goed op de hoogte wat het dualisme betekent.
De hoofdlijnen van beleid is zeker belangrijk om de stad goed te besturen.
Maar de bedoeling van het dualisme is ook dat de raadsleden meer tijd vrij maken om in contact te komen met de burger en wat de burger belangrijk vindt . De PvdA doet dit zeer regelmatig. Wij bezoeken bijna maandelijks bedrijven en instellingen. Maar ook organiseren wij wijkbijeenkomsten waar wij in gesprek gaan met de bewoners van de wijk.Deze brief is het resultaat van een schouw. De onderwerpen die zijn genoemd zijn in de ogen van de bewoners van belang. Politici moeten hier naa luisteren.