Start toezicht Drank- en Horecawet in Hoorn en Enkhuizen

ingevoerd op 19-6-2008

Vanaf juli gaan medewerkers van Hoorn en Enkhuizen toezicht houden op de naleving van de Drank- en Horecawet. In het kader van de aanpak van de alcoholproblematiek in West-Friesland zijn deze gemeenten geselecteerd voor deelname aan een pilot toezicht Drank- en Horecawet. Toezicht op de naleving van de horecaregelgeving is een van de instrumenten tegen overmatig alcoholgebruik onder jongeren. De pilot loopt tot eind 2009.

Sinds jaren is het toezicht op de Drank- en Horecawet in handen van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA - voorheen Keuringsdienst van Waren). De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben gemeenten gevraagd mee te doen met een pilot over het toezicht op de Drank- en Horecawet. Aanleiding voor de pilot is dat jongeren de laatste jaren meer en vaker drinken dan tien jaar geleden. Bovendien beginnen ze op steeds jongere leeftijd met drinken. Een van de manieren om deze problematiek aan te pakken, is een verscherpte controle op de leeftijdsgrenzen. De toezichtstaak komt te liggen bij bureau Stadstoezicht en de bevoegdheid komt in handen van twee lokale toezichthouders die in beide gemeenten actief worden. Te zijner tijd zal het toezicht op de Drank- en Horecawet onderdeel uitmaken van het takenpakket van de integrale toezichthouder van bureau Stadstoezicht. Dit alles overigens pas aan de orde als de toezichthoudende bevoegdheid over gaat naar de gemeente.

De toezichthouders gaan controle houden op het administratieve gedeelte van de Drank- en Horecawet (bijvoorbeeld vergunningverlening) als de naleving van de overige bepalingen, waaronder leeftijdsgrenzen. Vooral dit laatste punt krijgt verscherpte aandacht. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen zwakalcoholhoudende drank (zoals bier, wijn, mixdranken) kopen. Jongeren onder de 16 mogen helemaal geen alcoholhoudende drank kopen. Over de aanpak hiervan hebben de West-Friese gemeenten en de gemeente Schagen een convenant gesloten met de minister van Binnenlandse Zaken. Dit betekent niet alleen dat de horeca vaker en regelmatiger controle kunnen verwachten, maar dat het toezicht ook van toepassing is op bijvoorbeeld supermarkten, slijterijen en de sportkantines. De aandacht is daarnaast ook gericht op de zogenaamde hokken en keten.

Het toezicht op de horeca vindt plaats door diverse toezichthouders. Het Horeca Interventie Team (HIT) van de politie Noord Holland Noord is ieder weekend aanwezig in de binnenstad van Hoorn en het uitgaansgebied van Enkhuizen. Naast het handhaven van de openbare orde letten zij er ook op dat de horeca de afspraken nakomt die in het horecaconvenant zijn gemaakt. Bezoekers mogen geen alcohol vanuit het horecabedrijf mee naar buiten nemen. Het bij zich hebben van alcoholhoudende drank of aangebroken flesjes mag ook niet. Tevens controleren zij op de sluitingstijden. Bouwtoezicht controleert de inrichtings- en brandveiligheidseisen in geval een aanvraag voor een drank- en horecavergunning wordt ingediend. Ook controle op gevelreclame behoort tot het takenpakket. Daarnaast zijn er toezichthouders die controleren of de horecaondernemers handelen in overeenstemming met de afgegeven terrasvergunning. Ten slotte controleert de Milieudienst West-Friesland samen met de politie vier keer per jaar op de geluidsnormen.

De huidige samenwerking tussen de gemeenten en de politie wordt nu uitgebreid naar het toezicht op de Drank- en Horecawet. Met de politie worden afspraken gemaakt over het toezicht. Concreet betekent dit dat een formulier wordt uitgebreid met nieuwe onderwerpen, zoals controle op leeftijdsgrenzen en aanwezigheid van een persoon in een horecabedrijf of op een terras die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert. De bevindingen van de politie worden door de gemeente beoordeeld. Deze gegevens worden betrokken bij vervolgcontroles door de gemeentelijke toezichthouders. Een effectieve registratie is daarbij noodzakelijk. Het registratiesysteem dient als hulpmiddel bij het vaststellen van de resultaten van het toezicht.

Voor de uitvoering van dit project hebben Hoorn en Enkhuizen uitgesproken dat Hoorn de beide toezichthouders met opsporingsbevoegdheid levert. Beide gemeenten bepalen in onderling overleg de inzet van de toezichthouders.

Reacties
Reactie: (Hans)
22-6-2008, 10:24
Nee geen soort Noord-Korea. Gewoon normaal beleid. Misschien vind jij het normaal dat jeugd van 12-13-14 jaar aan het coma zuipen is en zich suf rookt aan jointjes, ik niet. Als de ouders het vertikken daar iets aan te doen, moet de overheid het maar doen. Scheelt een boel ellende en belastinggeld (voor verslavingszorg in de toekomst, schade door crimineel gedrag en geweldsuitbarstingen). En voor je nog meer domme opmerkingen maakt. Ga eens naar Noord Korea of verdiep je erin wat zich daar afspeelt. Een meer stompzinnigere vergelijking kan ik niet bedenken. En als het je allemaal niet bevalt kun je nog altijd emigreren. Naar Noord-Korea het liefst. Maar als je naar een willekeurige democratie in West-Europa verhuisd zal je merken dat die wetten daar allang gelden. Dus wat is je punt nu eigenlijk ???????

Reactie: (KEES)
20-6-2008, 10:17
Eeen soort Noord-Korea ? controles verboden en beperking van verworven vrijheden ?