VVD: ”Paviljoen in vorm van Fluitschip op Oostereiland”

ingevoerd op 26-6-2008

De Hoornse VVD-fractie wil volgens raadslid De Meij dat er op het Oostereiland een paviljoen in de vorm van een Fluitschip komt. Het eerste Fluitschip zou in 1595 in Hoorn zijn gebouwd naar een ontwerp van koopman Liorne. Volgens de VVD zou het paviljoen een cultuurhistorische en toeristische attractie rond het thema Gouden Eeuw kunnen worden. Binnenkort komt het College van B&W met plannen voor de ontwikkeling van het voormalig gevangeniscomplex op het eiland bij de haven. Dit idee van de VVD is niet in die plannen verwerkt.

Lees hier de brief van de Hoornse VVD-fractie:

Betreft: Paviljoen op het Oostereiland

Geachte Raad en College
Aan het eind van het politieke seizoen wil ik u, namens de fractie van de VVD-Hoorn, nog iets ter overweging meegeven. Het gaat om het leggen van een verbinding tussen enerzijds het gewenste, bescheiden, paviljoen op het Oostereiland en anderzijds het Hoornse maritieme verleden in het algemeen en het Hoornse fluitschip in het bijzonder.
Voor het leggen van deze verbinding zijn ons inziens verschillende redenen;
- Het markante van het Oostereiland is de ligging midden in het havengebied van Hoorn. Het eiland heeft een maritieme historie en ademt de sfeer van het verleden. Aan dit maritieme aspect mag wat ons betreft bij de nieuwe invulling van het Oostereiland inhoud worden gegeven.
- In Hoorn klinkt al jaren de roep om een blijvende, cultuurhistorische en toeristische attractie rondom de Gouden Eeuw.
- Door het maritiem-historische karakter van het eiland te versterken wordt een bijdrage geleverd aan de positie van het eiland als toeristisch/recreatieve  trekpleister. Dit heeft ook voordelen voor de overige instellingen die zich op het eiland gaan vestigen.
- De plannen voor nieuwbouw van de botterwerf en deze uit te laten groeien tot een publieks attractieve plek waar haar collectie op een verantwoorde manier ten toon wordt gesteld waarbij ook aandacht zal worden besteed aan de maritieme geschiedenis in de vorm van een presentatie over de (Zuiderzee) visserij.

De VVD-Hoorn voelt zich in zijn visie op het Oostereiland gesteund door de recentelijk aan de raad gepresenteerde strategische visie van het Westfries Museum. Daarin wordt geconstateerd dat in het licht van de zoektocht naar de identiteit van Nederland steeds meer waarde wordt gehecht aan de kennis over de eigen geschiedenis. En juist die geschiedenis maakt Hoorn bijzonder.
In het strategisch uitvoeringsprogramma Marketing en Promotie 2007 – 2010 constateert Toerisme Noord Holland dat het de komende jaren steeds belangrijker wordt om een toeristische bestemming of product onderscheidend te laten zijn binnen een groeiend nationaal en internationaal aanbod.
Het verleden biedt dus kansen. Het Oostereiland is een kans. Een kans om het verleden van onze de Gouden Eeuw te verbinden met het heden op een voor bezoekers aantrekkelijke wijze.

Het idee dat wij graag gerealiseerd zouden willen zien is een paviljoen op het Oostereiland waarin het rijke maritieme verleden van Hoorn wordt gepresenteerd.

De gedachten gaan uit naar een onder architectuur gebouwd paviljoen in de vorm van een fluitschip in aanbouw. Dit refereert aan de vroegere bestemming van het Oostereiland, symboliseert het rijke  maritieme verleden van Hoorn en geeft het Oostereiland een beeldbepalende blikvanger vanaf het water. In het paviljoen wordt een presentatie ondergebracht van maritieme topstukken uit het Westfries Museum.. In combinatie met de levende geschiedenis activiteiten op de botterwerf, waar de visserij tastbaar, hoorbaar en ruikbaar is en de handen daadwerkelijk uit de mouwen kunnen worden gestoken,  ontstaat een attractie voor jong en oud waarbij beleving centraal staat.
 
Het idee voor een dergelijke invulling van een deel van het Oostereiland is aan de potentieel betrokken partijen voorgelegd. Zowel door het Westfries Museum als de botterwerf is het initiatief positief ontvangen. De organisaties zijn bereid om verder over uitwerking van de plannen mee te denken.

Laten we de slogan ‘Hoorn moet je voelen’ met elkaar invulling geven door de rijke maritieme en visserijhistorie van de stad, ons ‘unique selling point’, letterlijk tastbaar te maken op het Oostereiland. 
 
Namens de fractie van de VVD Hoorn
 
Chris de Meij

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
27-6-2008, 13:50
Kijk, dat is nou creatief! Een gebouw in de vorm van een fluitschip, inplaats van een torenflat...

Sebas.