Verdachten veroordeeld voor aandeel in schietpartij in Hoorn

ingevoerd op 8-7-2008

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Alkmaar heeft dinsdag zes verdachten veroordeeld in verband met hun aandeel in de schietpartij op het Kerkplein te Hoorn op 20 februari 2007. Daarnaast zijn vier verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de nasleep van de schietpartij.

De zwaarste straf is door de rechtbank opgelegd aan L.R.: de rechtbank heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. R. is gedetineerd, en zal zijn straf meteen uitzitten. De rechtbank verklaart bewezen dat R. degene is die op 20 februari 2007 op het Kerkplein te Hoorn de twee broers Mehmet en Muhammet U. heeft neergeschoten. Aan de ontkenning van R. - hij heeft gezegd wel aanwezig te zijn geweest, maar geen wapen te hebben gehad en niet te hebben geschoten - gaat de rechtbank voorbij, gelet op de verklaringen van getuigen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de beide slachtoffers zijn neergeschoten door één schutter, en dat niet bewezen kan worden dat de zes op het Kerkplein aanwezige verdachten samen plannen hebben gemaakt om de broers neer te schieten.

Aan twee verdachten (de broers J.B.V. en G.V.) zijn celstraffen opgelegd van 18 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Met betrekking tot deze verdachten heeft de rechtbank bewezen verklaard dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en openlijke geweldpleging door geweld uit te oefenen op de broers M. en M. U. nadat zij waren neergeschoten, en bedreiging van de broers Tarkan en Gazi U. met openlijke geweldpleging.

Aan de verdachte J. V. is een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk opgelegd, vanwege deze zelfde feiten. De straf voor deze verdachte is lager uitgevallen, nu hij voor één van deze feiten - het plegen van geweld tegen de broers M. en M. U. - niet strafbaar is: de rechtbank accepteert het verweer van J.V. dat hij samen met zijn broers J.B.V. en G. V. heeft geschopt en geslagen omdat hij dacht dat hij en zijn broers werden beschoten, en hij daarom meende dat hij zichzelf en zijn broers moest beschermen. De verdachte W. V. is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Ten aanzien van deze verdachte heeft de rechtbank bewezenverklaard dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan het tezamen met anderen bedreigen van de broers M. en M. U. met openlijke geweldpleging. Aan de verdachte P. F. is de laagste straf opgelegd, een gevangenisstraf voor de duur van 1 maand, nu deze verdachte zich weliswaar eveneens heeft schuldig gemaakt aan het tezamen met anderen bedreigen van de broers M.en M. U. met openlijke geweldpleging, maar zijn rol - zowel voorafgaand aan het treffen op het Kerkplein, als op het Kerkplein zelf - een veel kleinere is geweest dan de rol van de andere verdachten.

Naast de aan de verdachten opgelegde straffen heeft de rechtbank aan de verdachten J.B.V.,J.V. en G.V. de verplichting opgelegd tezamen aan het slachtoffer Mehmet U. een bedrag van 1000 euro, aan het slachtoffer Muhammet U. eveneens een bedrag van 1000 euro, en aan het slachtoffer Tarkan U. een bedrag van 500 euro te betalen. De verdachte L. R. is veroordeeld tot het betalen van (voorschotten op de) schadevergoeding van een bedrag van 50.000 euro aan het slachtoffer Mehmet U. en 10.000 euro aan het slachtoffer Muhammet U.

De vier verdachten die een rol hebben gespeeld bij de nasleep van de schietpartij zijn door de rechtbank allen veroordeeld tot werkstraffen in verband met het verbergen en helpen ontkomen aan de nasporingen van politie en justitie van de verdachte L. R. De ten tijde van het plegen van het strafbare feit nog minderjarige K. D. is veroordeeld tot een werkstraf voor de duur van 40 uren. De verdachten P. B. en G. t.B. werden veroordeeld tot een werkstraf van 120 uren. Verdachte M.H. kreeg een werkstraf van 120 uren opgelegd voor het in haar woning in Leeuwarden laten verblijven van de verdachte L.R.