Opnieuw geld beschikbaar voor startersleningen

ingevoerd op 9-7-2008

De gemeente Hoorn stelt opnieuw geld beschikbaar voor de startersleningen. Het gaat dit jaar om een bedrag van 400.000 euro. Door een verdubbeling van het bedrag door het Rijk, komt het budget uit op 800.000 euro. De regeling is bedoeld om voor de eerste koop van een eigen woning de woonlasten te verlagen door het beschikbaar stellen van een extra lening met zeer gunstige voorwaarden.

Starters komen in aanmerking voor de regeling als ze nu nog inwonend zijn maar ook als ze nu in een huurwoning wonen of als zij hun huurwoning kunnen kopen. In de loop der jaren hebben al ruim 125 starters gebruik gemaakt van de regeling. Een belangrijke reden voor de gemeente om opnieuw geld beschikbaar te stellen voor de starterslening is dat veel huishoudens die voor de eerste keer een woning willen kopen dat op eigen kracht niet meer kunnen. Dat komt vooral door de gestegen woningprijzen.

Wie voldoet aan een aantal voorwaarden, kan in aanmerking komen voor een starterslening van maximaal 20% van de verwervingskosten (koopsom plus bijkomende kosten) met een maximum van 35.000 euro. Over dit bedrag is de eerste drie jaar geen rente of aflossing verschuldigd. Daarnaast heeft de starter natuurlijk een gewone hypotheek nodig die hij of zij op de normale manier aanvraagt.  Na de periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij wordt bekeken of de starter inmiddels de normale rente en aflossing kan betalen. Als dat niet zo is dan wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet. Om in aanmerking te komen voor de regeling mag de koopsom van de woning, inclusief bijkomende kosten, niet meer bedragen dan 182.000 euro en moet de starter minimaal 1 jaar in de gemeente Hoorn wonen. Verder is het niet mogelijk om een starterslening te ontvangen als het gaat om de aankoop van een zogenaamde goedkope starterswoning. 

Vanaf donderdag 10 juli 2008 kunnen aanvragen voor een starterslening bij de gemeente worden ingediend. Dit kan bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. De openingstijden van het loket zijn: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur, woensdag van 9.00 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Voor het indienen van een aanvraag moet men in het bezit zijn van een inkomensverklaring van de belastingdienst en een voorlopig koopcontract. Voorwaarde is wel dat de termijn waarbinnen de financiering rond moet zijn, nog ten minste 4 weken loopt. De aanvraag wordt als voorlopig geregistreerd als men nog niet in het bezit is van een voorlopig koopcontract. Men heeft dan nog 2 weken de tijd om alsnog een voorlopig koopcontract in te dienen. Complete aanvragen en voorlopige aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis of contact opnemen met mevrouw M. Knip van de gemeente, telefoon: 0229 252417 of e-mail: m.knip@hoorn.nl . Ook is informatie te vinden op www.woneninhoorn.nl en de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten www.svn.nl .

Reacties
Reactie: (redactie Hoorngids)
9-7-2008, 14:35
Reactie-functie voorlopig uitgeschakeld

De reactie-functie op de site www.Hoorngids.nl is voorlopig uitgeschakeld. De redactie van Hoorngids is hiertoe helaas genoodzaakt omdat enkele lezers misbruik maken van deze mogelijkheid tot reageren.

Zo worden berichten door derden uit naam van de redactie of andere lezers geplaatst en wordt onjuiste en belastende informatie geplaatst. Ook werden veel niet-relevante of beledigende berichten geplaatst.

De redactie betreurt dit besluit te moeten nemen omdat een enkeling zich onvolwassen gedraagt.

Reacties kunt u blijven mailen naar redactie@Hoorngids.nl

Ook reacties op berichtgeving. Indien deze reacties zijn voorzien van uw voor- en achternaam en het een beschaafde reactie op een Hoorngids-bericht behelst, zal de redactie plaatsing overwegen.