Verblijfsverboden in enkele straten van Hoornse binnenstad

ingevoerd op 21-7-2008

De burgemeester van Hoorn heeft besloten een deel van de Hoornse binnenstad aan te wijzen als gebied waar de politie personen die overlast veroorzaken een tijdelijk verblijfsverbod kan opleggen. Het gaat om het gebied dat globaal wordt begrensd door de Stationsweg, de Veemarkt, het Breed en de Westersingel; in dit gebied liggen o.a. het Scharloo, de Dubbele Buurt, de Vale Hen en het Kleine Noord.

Het verblijfsverbod is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening Hoorn. Een opgelegd verbod geldt maximaal twaalf weken lang tussen 22.00 en 06.00 uur.
Er is al enkele jaren sprake van overlast in het gebied rond de Dubbele Buurt. Er zijn diverse maatregelen ingezet om de overlast te beperken, zoals extra toezicht, screenen van nieuwe exploitanten, controles door het Horeca Interventie Team en recentelijk het invoeren van een voetgangerszone in de Dubbele Buurt.

Deze aanpak heeft geleid tot een schommeling in het aantal incidenten. Er hangen regelmatig groepen jongeren op de Dubbele Buurt rond die ernstige overlast veroorzaken, met name ’s avonds tot kort na de sluiting van de cafés. Om het net volledig te kunnen sluiten is er nu de mogelijkheid tot het opleggen van een verblijfsverbod. Het instellen van een verblijfsontzeggingengebied geeft de politie meer mogelijkheden bij het handhaven van de openbare orde.

Reacties
Reactie: (Theodorus van Lieshout)
10-8-2008, 12:52
@ onbkende die mijn naam gebruikt.

Theo doet ook snaveltjes dicht en oogjes toe. Net als jij. Alleen heeft Theo het lef zijn naam te noemen en zich niet anoniem hier te verplaatsen onder diverse namen. Ik snap uberhaupt niet waarom de redactie van Hoorngids de mogelijkheid tot reageren niet afsluit. Alles wat je hier tegen komt is nou niet bepaald hoogstaand, doet afbreuk aan de prima informatie voorziening en iedereen is maar anoniem. Dus onbekende, droom jij ook maar lekker verder. Doe ik het ook. En volgende keer gewoon reageren onder eigen naam. Dan ben je pas flink.

Reactie: (@ Theodorus van Lieshout)
10-8-2008, 01:11
je kan wel zien dat je elke avond nog steeds de fabeltjeskrant kijkt of beter gezegt de boeken er van leest dus voor Theodorus van Lieshout oogjes dicht en snaveltjes toe

Reactie: (Theodorus van Lieshout)
7-8-2008, 18:09
@Debbie; eerst een grote meid worden, dan een beetje kijken hoe dingen in elkaar steken, er zelf eens de overlast van ondervinden en kom over een paar jaar terug. Als je dan nog hetzelfde zegt mag je meepraten. Voor nu, oogjes dicht, snaveltje toe, welterusten lief kijkmuis kindertje.

Reactie: (Fred)
5-8-2008, 22:00
@Debbie. Het is nog steeds bedtijd voor Debbie.
En ze mag lekker verder dromen.

Reactie: (Peter)
25-7-2008, 11:56
En wie gaat dat handhavingsbeleid controleren? Vast niet de stadwachten die liever fietsers bekeuren die op de stoep fietsen omdat zij op de weg ondersteboven gereden worden door autoterroristen. Vast ook niet oom agent die liever met blauw zwaailicht en sirene over de vluchtstrook langs een file rijdt alsof half Hoorn in brand staat. De kans is dus zeer groot dat u en ik daarvoor ingeschakeld worden, en ik heb er geen zin in. Sluit eerst die coffeshop maar eens, of verplaats deze naar Hrn’80 de junkies komen toch wel, ongeacht de plaats waar zij hun sjit kunnen scoren,

voordeel is dat er dan niet meer gehandhaaft hoeft te worden op de vale hen - dubbele buurt.


Reactie: (Debbie)
24-7-2008, 05:15
Als laatste snap ik niet dat het op de één of andere manier ´bijzonder` is dat mensen die overlast veroorzaken verwijderd en aangesproken worden door de politie, dat is toch logisch !! ?? Het staat in de boeken, maar de handhaving is andere koek, theorie en praktijk, kennis ( het boekje) en hart (lef, geloof (niet persè godsdienst, kan!) handhaven) Maar niets gaat volgens het boekje alles is mensenwerk...

Reactie: (Debbie)
24-7-2008, 04:54
In een coffeshop komen nooit niet/rokers dus het probleem is opgelost als de joint indoors wordt gerookt, zodat de buurt er geen last van heeft... Ik vind veel-drinkers ook geen prettig zicht en onberekenbaar volk...Dus sluiten we ook de kroegen? Vast niet, kortzichtigheid, onwetendheid is bij vele valse kennis. Beter één joint in de hand, dan "hij is gestorven aan een levercerose op je 50ste"- in de krant .Het fenomeen ’het begint met een joint is vals, want vele snuivers blowen nooit maar zuipen!

Reactie: (Debbie)
24-7-2008, 04:35
@Fred... Ten eerste is ’wied’ zoals jij het schrijft zo geschreven WIETof op zijn engels/amerikaans WEED...Van wiet word je high,vrolijk of injezelfgekeerd en van hasj stoned, lui en lusteloos.Vergeet niet dat een hasjroker bijna nooit aggressief is en wie er gepist heb, zou ik niet weten, meestal bezopen lui... De stegen in Hoorn ruiken ook niet zo fris, weet jij wie dat heeft gedaan??? Vast niet, een hasj/wietroker is nooit een herriestoker...Daar heeft hij geen behoefte aan...Veel mensen willen wel een kroeg maar geen shop, terwijl alcohol een veel gevaarlijker genotsmiddel is dan hasj/wiet, vindt u niet?
Ik wel!

Reactie: (Fred)
23-7-2008, 15:26
Die Dubbele Buurt is echt onleefbaar geworden sinds de coffee-shop daar gevestigd is.
Voor de bewoners valt er niet meer normaal te leven, regelmatig de ramen stuk gegooid, pas gesausde witte muren met graffity besmeurd, verf bekrast zowel op de huizen als op de auto’s.
Bij gebrek aan een urinoir word er maar tegen de muren gepist.
Overal stinkt het naar urine en wied.
Veel geschreeuw, lawaai en ergernis voor de bewoners.
Waarde van de woningen en appartementen die in waarde dalen.
Allemaal om de coffeeshop en de horeca te plezieren.
En dan straks ook nog de kermis voor de deur, met alle ellende die daar weer bij komt kijken.
Onwoonbaar, onleefbaar, weg ermee!!!!

Reactie: (trees)
23-7-2008, 13:55
de overlast wordt alleen maar groter nu dat er binnen ook al niet gerookt mag worden ruikt het buiten alleen maar meer,dus ik zou zeggen bij de glasbak een afhaal post en we zijn overal van af

Reactie: (Piet)
23-7-2008, 13:00
Dus gemeente grijp nu echt eens in!! En niet door het afschieten van een losse flodder zoals dat lachwekkende verblijfsverbod.

Reactie: (Rob )
23-7-2008, 09:49
Het zijn niet alleen de scooters die overlast veroorzaken op en rond het Kerkplein. Nog erger zijn de rondscheurende Golfjes TDI’s en de BMW’s, altijd bestuurd door de "klassieke" types met een petje. Als fietser ben je daar je leven niet zeker.

Reactie: (Grommer)
22-7-2008, 14:40
Je hoeft niet zo heel slim te zijn om te constateren dat er vanaf het Kerkplein een levendig handelsverkeer is. Scootertjes rijden af en aan vanaf het Keteltje. Als je de min. leeftijd voor aankoop niet hebt is het een kwestie van een paar minuten wachten bij de kerkingang en de joints worden geleverd. Op een normale avond kan de politie minstens 500 euro’s ophalen aan overtredingen en veel te hard rijden tussen de kerk en de Hema. een enkel rondje in een grote politie auto heeft geen enkele zin, die zie je van verre aankomen en wordt doorgeseind met sms. Dus beste Onno en blauwe petten: wordt een wakker daar op die NieuweSteen.
Hoog tijd voor een McStuff buiten de stad!

Reactie: (Hendrik)
22-7-2008, 12:05
wat dacht je van 1 coffie shop in de stad en dan op het terrein van de politie.
Probleem voor een groot deel opgelost!!

Reactie: (Piet)
22-7-2008, 08:56
Een verblijfsverbod heeft geen enkel effect. Het handhaven hiervan is al een probleem en lokt veelal agressie uit. Ook op het Kerkplein kom je deze overlast regelmatig tegen. Wellicht is het zinvoller om bepaalde zaken te sluiten of te verplaatsen. Coffeeshops bij voorbeeld.

Reactie: (schijnoplossing)
21-7-2008, 23:04
Dit soort problemen zullen meer en meer toenemen want er is -bij een groeiende bevolking- door blijvende bebouwing steeds minder ruimte in Hoorn waar jongeren hun energie kwijt kunnen en zo’n lullig bedenkseltje als verblijfsverbod zal dit probleem slechts verplaatsen (zoals al eerder is gebeurt elders in Hoorn). De buurt waar de overlast naar toe is verplaatst zal voorlopig nog niet echt actie ondernemen en de ambtenaren zullen berichten dat de problemen zijn opgelost.
M.a.w. je veegt het puin onder de mat en gaat op de mat staan verkondigen dat de rommel is opgeruimd, en tegen de tijd dat het op gaat vallen zien we wel weer verder, gaan de ambtenaren wel weer opnieuw vergaderen... Zo blijf je als ambtenaar fijn een beetje in beweging. :-)

Nee we groeien ben ik bang langzamerhand naar een politie sta(a)t(d) met op elke hoek van elke straat straks ’slimme’ politie camera’s........ Lang leven de vrijheid!