KNMI noemt hoeveelheid neerslag ’uitzonderlijk.’

ingevoerd op 7-8-2008

De onweersbuien die donderdagochtend over Nederland trokken en de hiermee gepaard gaande blikseminslagen hebben op verschillende plekken, waaronder Hoorn, tot brand geleid. Ook waren er door de hele regio veel meldingen van wateroverlast, veelal ondergelopen kelders.

Door blikseminslagen ontstonden binnenbrandjes aan de Nachtegaal in Hoorn en bij een bedrijf op De Oude Veiling in Zwaag. De brandweer in Hoorn werd naar het fietstunneltje bij het Betje Wolffplein geroepen. De doorgang liep vol zodat het water weggepompt moest worden.
 
Uitzonderlijk
De meeste neerslag viel in Zuid-Holland. Boven Rotterdam werd tussen 9.00 uur en 15.30 uur 44,6 millimeter regen gemeten. Iets voor 15.00 uur viel er tien millimeter binnen tien minuten. Dat is volgens het KNMI ’uitzonderlijk’. Deze hoeveelheden neerslag komen volgens een woordvoerder gemiddeld eens per vijf jaar voor.
  

Reacties
Reactie: (Jenni)
7-8-2008, 18:15
Ja, dat binnenbrandje aan de Nachtegaal was bij mij thuis, dankzij blikseminslag in de CV-ketel. Ketel is volledig afgeschreven en de zolder kan wel een kwastje witsel gebruiken, maar verder valt het mee, gelukkig. Heftig was het wél.