Kunstproject maakt Hoorn weer tot landelijk nieuws

ingevoerd op 10-8-2008

Het kunstproject ”13 Isolations” op het Oostereiland is voorbij. De gemeente die aanvankelijk achter het project stond waarbij 13 kunstenaars zich lieten opsluiten in de voormalige gevangenis, heeft de stekker er uit getrokken. De slechte organisatie was voor wethouder Van Es reden de medewerking te staken. Landelijke media duiken inmiddels op weer een ’slecht-nieuws-show’ uit Hoorn.

Zie onderstaand bericht van de Telegraaf:

Kunstenaars voelden zich gevangenen

door Pieter Buss

Het kunstproject ’13 Isolations’ in Hoorn, waarbij dertien internationale kunstenaars sinds 1 augustus in een voormalige gevangenis werken zonder dat ze door de buitenwereld worden afgeleid, is inzet geworden van een enorme rel.

Bij gebrek aan stromend water en uit onvrede over fatsoenlijke maaltijden en slaapvoorzieningen zijn inmiddels zeven creatievelingen woedend vertrokken. Ze voelden zich behandeld als echte gevangenen, met alle ontberingen die daarbij horen. Het toppunt was wel dat ze niet konden douchen in het complex. De organisatie Episodes had simpelweg geen geld genoeg om dat te regelen.

De gemeente, die het pand beschikbaar stelde, trekt maandag de stekker uit het project ’13 Isolations’. Wethouder Jack van Es vindt het onverantwoord om door te gaan zonder sanitaire voorzieningen, terwijl ook de brandveiligheid niet in orde is. ,,Ik snap van deze organisatie heel weinig. Als de helft van je gasten wegloopt omdat ze het een zootje vinden heb ik er geen vertrouwen meer in.’’

Het idee was dat de kunstenaars, die onder meer uit Japan, de Verenigde Staten en Italië zijn overgevlogen, een maand lang vanuit de voormalige gevangenis zouden werken. Geïsoleerd van de buitenwereld zouden ze zich laten inspireren tot het maken van kunstwerken. Het liep anders.

Volgens de organisatie, Episodes, was een aantal kunstenaars labiel en konden ze het niet aan zo lang in relatieve eenzaamheid van huis te zijn. ,,Ze wisten dat het hier geen hotel was en dat er alleen basisvoorzieningen zouden zijn’’, zegt Melanie de Graaf namens Episodes. Ze ontkent dat er geen fatsoenlijk eten was. ,,Elke dag kregen ze drie simpele maaltijden. Het eten viel zelfs uit de koelkast. En slaapplekken waren er ook: geen bedden, maar slaapzakken en luchtbedden.’’ Eén probleem geeft ze wel ruiterlijk toe: het gebrek aan stromend water. Noodgedwongen werden brandblussers gebruikt.

Kijk voor reacties van Telegraaflezers hier:

Reacties
Reactie: (melanie de graaf)
12-8-2008, 22:52
De stekker is er uit getrokken maar met een andere reden dan er gezecht wordt. Het heeft zover moeten komen dat we zelfs door een samen loop van omstandigheden zo noemt de gemeente het opgesloten zijn geweest in de oude oostereiland gevangenis. De gemeente heeft simpelweg de sloten vervangen toen we binnen waren en niemand mag je tegen zijn wil opsluiten onschuldig. Het onderwerp is genegeerd maar bij mij zal het nog lang blijven hangen. Stel je voor er breekt brand uit of mijn dochtertje van 3 ligt in het ziekenhuis dan konden we niets. De gemeente heeft geen exuus uitgesproken over deze blunder en geeft de sleutelmaker de schuld. De gemeente wist wanneer ze de sleutels gingen vervangen en hebben ons simpelweg niet ingelicht. Nooit hebben we hun het idee gegeven niet de intensie te hebben de sleutel in te leveren. Uiteindelijk na een aantal uur zijn we bevrijd!
Over onvoldoende voorbereiding gesproken zeg en dat voor een organisatie die ons allen moet leiden!

Reactie: (rob)
11-8-2008, 14:41
Terecht dat Van Es de stekker eruit trekt. Het geheel was onvoldoende voorbereid en uitgevoerd door die Episodesclub. Bovendien had deze de kunstenaars beter moeten voorlichten.
Echter: één van de oudste wetten in het kunstenaarschap luidt, dat het creatief proces bestaat uit lijden en dat juist dán het beste boven komt. Wát een gemiste kansen......!