HOORNGIDS POLITIEK - VERSLAG PETER URSEM | Een overvolle publieke tribune in de Hoornse raadzaal maakt duidelijk dat de agenda van de raadscommissie er toe doet. Om het project Vitaal Sportpark Risdam-Noord verder te kunnen aanpakken en voltooien zijn afspraken gemaakt tussen gemeente, Rugby Club West-Friesland (RCWF) en HSV Sport. Beide sportclubs zouden velden en accommodatie delen om zo sport in Risdam-Noord vitaal en betaalbaar te houden.
Na een aanvankelijk akkoord op 6 februari 2023 besloot RCWF op 2 mei van dit jaar pas te verhuizen wanneer aan aanvullende eisen wordt voldaan. Dit werd door de club besloten tijdens een ledenvergadering. RCWF vreest door de samenwerking met HSV Sport de eigen identiteit zodanig te verliezen, dat er zich geen vrijwilligers meer zullen aanmelden.
Gesprek met Peter Vijselaar van Rugby Club West-Friesland
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (2.13 min.)
Gesprek met wethouder van sportzaken Dick Bennis
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.19 min.)
Het college van Hoorn voelt niets voor aanvullende eisen voor beide clubs en vraagt de raad om akkoord te gaan met maatregelen die RCWF moeten dwingen om alsnog eieren voor haar geld te kiezen. Voorgesteld wordt om de huidige erfpachtovereenkomst, de overeenkomst tot het actief ter beschikking stellen van sportaccommodatie De Blauwe Berg en de overeenkomst tot het verrichten van facilitaire diensten uiterlijk 31 oktober op te zeggen. De opzegtermijn zal één jaar duren.
Wethouder Dick Bennis geeft ruiterlijk toe dat er een procedurefout heeft plaatsgevonden. Het voorstel om de erfpachtovereenkomst op te zeggen had ook eerder afgeleverd moeten zijn bij de rugbyclub. Tijdens eerdere besprekingen met de club is dit wel medegedeeld, maar het had ook formeel schriftelijk moeten gebeuren.
Inspreker Peter Vijselaar van Rugby Club West-Friesland, gesecondeerd door clublid Koopman die sterk betrokken was bij het proces, geeft aan dat de aanvankelijk hoopgevende gesprekken met de gemeente veranderden in verhalen over financiële krapte. Hij ziet liever gesprekken over het plezier dat sporten geeft. Hij benadrukt het belang van een eigen kantine. Geen kantine is een club zonder hart. Help ons alsjeblieft! roept hij uit. Veel vrijwilligers zijn afgehaakt. ”Aanvankelijk werd de belofte gedaan dat de club mocht blijven op De Blauwe Berg. Later veranderde de toon en werd gezegd dat de club daar weg moest.”
De commissieleden trachten duidelijk te krijgen waar precies de knelpunten liggen. De clubvertegenwoordigers van RCWF zien alle oorspronkelijke ideeën verdampen en dat veroorzaakte het ‘omvallen’ van hun bestuursleden en vrijwilligers.
Inspreker Ian De Vries van HSV Sport geeft aan dat er alle ruimte is om de kantine te delen, desnoods met een wand om ruimtes voor beide clubs te scheiden. Een aparte keuken inrichten lijkt hem overbodig, ook al omdat men meestal niet tegelijkertijd de kantine nodig heeft. Op de weinige momenten dat beide clubs aanwezig zijn, kan samenwerking goed te regelen zijn. Hij ziet toegevoegde waarde in samenwerking van clubs.
Niek Heijne (D66) spreekt zijn waardering uit voor de wethouder en de club die samenwerking ziet zitten. D66 wil al jarenlang meer samenwerking tussen de clubs. Ook Diana Dekker (CDA) hoopt dat samenwerking zal leiden tot enthousiast sportief bezig zijn.
Dit wordt door Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) niet zo gezien. Hij voorziet dat het plan zal leiden tot het kapotmaken van de twee sportclubs.
Menno Jas (De Realistische Partij) vraagt zich af wat er gebeurd is door het grote verschil tussen het aanvankelijke toezeggen van kunnen blijven en nu het dreigen met opzeggen van overeenkomsten.
Liz Delcour (Sociaal Hoorn) snapt niet waarom de wethouder nu met deze dreiging komt.
Bianca Bos (VVD) wil graag dat het sportpark in Risdam-Noord kan blijven in opgeknapte vorm en ziet ondanks de emoties van de rugbyclub voordeel in opzeggen van de huidige speelplek van RCWF.
Chris de Meij (Liberaal Hoorn) vindt het erg dat er mensen van een club bezwijken onder de druk van de gemeente. Hij wil de verenigingen niet verantwoordelijk houden voor het onderhouden van hun pand. Dat moet de gemeente doen.
Jessica Visser (Hoorn Lokaal) staat achter het plan van de gemeente. Een kantine kan best gedeeld worden, dat is eerder gebeurd.
Youssef Nassiri (PvdA) vraagt zich af of de door het college gevolgde traject zal leiden tot het gewenste gezamenlijk gebruik van een vitaal sportpark.
Marion van der Bijl (GroenLinks) vindt dat het voorstel van het college niet de schoonheidsprijs verdient, maar ze staat er wel achter.
Cedric Dors (ChristenUnie) vindt de opstelling van de gemeente niet erg netjes en vraagt het opzeggen van de overeenkomsten nogmaals met RCWF te bespreken.
Guido Breuker (ÉénHoorn) constateert dat voetbal en rugby vele malen leuker zijn dan politiek. Hij noemt de lange periode waarin gesproken is over nog steeds niet gedeelde sportlocaties. Het heeft de gemeente al die tijd al veel geld gekost om te overleggen. Hij roept de clubs op de laatste stap naar samenwerking te zetten.
Wethouder Dick Bennis noemt het hele lange proces met diverse stappen die gezet zijn en subsidies die samenwerking opleveren. Hij noemt het akkoord dat in februari gesloten werd. De rugbyclub kwam met nieuwe vragen en daar heeft de gemeente steeds naar gekeken. De gemeente kan geen opdrachtgever voor renovatie van clubvoorzieningen zijn, maar wel ondersteuning verlenen. De gemeente staat vijf jaar garant voor diverse extra kosten. Hij vindt het jammer met dit voorstel te moeten komen, maar hij kan niet anders. Het is gemeentelijk beleid dat er door de gemeente niet wordt geïnvesteerd in kantines. De maatregelen zijn bedoeld om uit de impasse te komen.
Omdat er bij dit agendapunt alvast wordt aangekondigd dat er raadsinstrumenten zullen worden ingezet is de vraag of het agendapunt wordt gesplitst in twee voorstellen, zodat het punt over het opzeggen van de erfpachtovereenkomst later aan de orde kan komen. Onzekerheid bij de commissie hierover leidt tot het besluit om het aan de agendacommissie over te laten hoe en wanneer dit onderwerp weer wordt besproken.
Foto’s: Peter Ursem, Wally Ooms en gemeente Hoorn