HOORNGIDS REGIO | Het NCJ Onderzoeksrapport Peiling (Melk)voeding 2024 meldde in mei dat minder vrouwen starten met alleen borstvoeding geven dan ooit tevoren. Ook stoppen veel vrouwen eerder dan zij van plan waren. Vrouwen zijn daarover meestal teleurgesteld. In de regio Hollands Noorden is sinds 2010 een Borstvoedingsplatform actief. Dit platform wil bijdragen aan positieve ervaringen van ouders bij het voeden van hun baby en aan eenduidige informatie en adviezen. Het Borstvoedingsplatform herkent de uitkomsten en bespreekt deze in de regio.
In het Borstvoedingsplatform overleggen vertegenwoordigers (vooral lactatiekundigen) vanuit de kraamzorg, verloskunde, ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg, vrijwilligersorganisatie en vrijgevestigde lactatiekundigen over beleid en begeleiding bij borstvoeding. GGD Hollands Noorden is de initiator en trekker van dit platform.
Behoefte aan informatie
Mary Steen (lactatiekundige van de Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden): “Ouders hebben behoefte aan duidelijke informatie en worden onzeker als zij verschillende adviezen krijgen. Afstemming binnen de keten is essentieel om ouders zo goed mogelijk te ondersteunen. Onlangs heeft het platform het voedingsbeleid bij vroeggeboren baby’s besproken. Voor een volgende keer staan de onderwerpen ‘onrustige baby’ en ‘reflux’ op de agenda. Verder geven platformleden informatieavonden over borstvoeding aan (aanstaande) ouders. Ouders kunnen zo met meer zelfvertrouwen starten met borstvoeding geven. Wat de begeleiding van ouders betreft: de jeugdgezondheidszorg geeft iedereen basiszorg bij borstvoeding. De informatie van de vrijwilligers van La Leche League is daar een mooie aanvulling op. Wanneer ouders tegen problemen aanlopen, kunnen ze de hulp inroepen van een lactatiekundige. Deze zorg wordt meestal vergoed via de aanvullende verzekering.”