HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De financiële toekomst voor het gemeentebestuur gaat knellen. Eén van de pijnverzachtende maatregelen is het omlaag brengen van de kosten voor het gemeentelijke vastgoed. Met marktconforme huurafspraken en verkoop van panden wordt de pil enigszins verguld.
Tot het zorgvuldig beheren van gemeentelijke gebouwen horen ook het streven naar duurzaamheid en het aanpakken van achterstallig onderhoud. Panden met een belangrijke maatschappelijke waarde worden behouden. In het raadsvoorstel stelt het college ook dat de gemeente in de basis geen vastgoed in eigendom heeft. In twee ingediende moties wordt voorgesteld om het pand ‘De Haai’ te verkopen. D66, GroenLinks, ÉénHoorn en ChristenUnie stellen voor om voor de reddingsbrigade die daar is ondergebracht een andere locatie te zoeken alvorens het pand te verkopen en Fractie Tonnaer wil dat het pand eerst wordt opgeknapt en vrijgemaakt van asbest.
VVD stelt in een amendement voor zich te bezinnen over het gemeentelijke bezit van de twee kunstenaarsateliers. Deze ruimten kunnen ook worden omgevormd voor een woonfunctie of het te laten gebruiken door een grote winkelketen. Voor de kunstenaars moet dan een andere oplossing worden gezocht.
Over het amendement vraagt Rogier Tonnaer zich af of het de bedoeling is om de kunstenaars er uit te jagen en ze zelf maar een locatie te laten zoeken. Dat is het niet, maar de gebouwen waarin de ateliers zijn dermate complex dat gekeken kan worden naar een beter gebruik van de panden. Hij wil de voor- en nadelen bespreken. Voor de ateliers die nodig zijn kan er gezocht worden naar een locatie die de gemeente minder gaat kosten.
Wethouder Arthur Helling herhaalt wat hij eerder zei dat het verkopen van vastgoed ook kan worden ingezet om het gemeentelijk budget te dienen. Hij onderstreept wel de maatschappelijke waarde van de panden door de huidige gebruikers. Hij wil goed in kaart brengen wat er mogelijk is. Dat traject moet zorgvuldig verlopen. Ook andere instellingen zitten in panden waaraan het een en ander gedaan moet worden. Hij zegt toe ook gesprekken te gaan voeren met de gebruikers van de panden. Het zal wel wat tijd vergen, maar hij hoopt in het tweede kwartaal van het volgende jaar meer te kunnen zeggen.
Wethouder Axel Boomgaars kan als wethouder van financiën en van kunst en cultuur bevestigen dat de vragen van de fracties over de atelierspanden terecht zijn. Hij vraagt de discussie verder te voeren bij de behandeling van de kunst- en cultuurnota. De raad vraagt om meer informatie over het atelierbeleid, de financiën en de kunst- en cultuurnota. Boomgaars kan niet op dit moment alle informatie verstrekken. Hij meent dat wanneer wethouder Helling en hijzelf over de benodigde informatie beschikken kan de raad de nodige beslissingen nemen.
Rob Droste kan namens de indienende fracties zeggen dat het amendement wordt ingetrokken. Ook de motie van Fractie Tonnaer wordt niet in stemming gebracht. De andere motie wordt aangehouden. De fractie Hart van Hoorn hoopt nog van de wethouder te horen wat de WOZ-waarden zijn van de panden die de gemeente nu bezit en wat de maatschappelijke waarde ervan is, zodat in november bij de behandeling van de begroting daar een mening over gegeven kan worden. Het raadsvoorstel over het vastgoedbeleid wordt unaniem aangenomen.