HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De huidige verdeling van de verschillende categorieën te bouwen woningen is in procenten 30 – 30 – 40. Het rijk komt met een andere verdeelsleutel en wil de woningbouw zien in 30% sociale huur, 35% middeldure koopwoningen en 35% dure koopwoningen. Hierdoor wordt de bouw door projectontwikkelaars minder interessant. Met name het bouwen voor sociale huur is door de sterk gestegen woningprijzen eerder verliesgevend.
De raad wordt gevraagd hoe men aankijkt tegen de nieuwe verdeling van te bouwen woningen in nieuw op te zetten wijken. Lisa Klinkenberg (HOE) vraagt zich af voor wie er in Hoorn wordt gebouwd in de dure sector, wanneer je ziet welk inkomen daar minimaal voor nodig is. Ze mist informatie over modulaire bouw in de stukken. Anticiperen we voldoende op woningbehoefte voor het groeiende deel senioren in de stad, vraagt Rob Brandhoff (CDA) zich af. Bram Berendse (PvdA) is toch wat teleurgesteld in het verdelingsvoorstel. Wanneer je naar de inkomensverhoudingen kijkt, zie je daar de verdeling 40 – 40 – 20. Chris de Meij (Hart van Hoorn) ziet graag een samenwerking met buurgemeenten bij woningbouwprojecten. Robert Vinkenborg (HOP) ziet weinig kansen voor een echt eerlijke verdeling van bouwplannen. Het aantal te bouwen sociale huurwoningen schiet schromelijk te kort en met deze visie zal dat zo blijven vindt hij. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) wijst naar de houding en standpunten van de raad een paar jaar geleden, toen het voorstel om meer woningen voor sociale huur te bouwen werd afgewezen. Guido Breuker (ÉénHoorn) mist in het rapport het gevoel van urgentie. Het deel van sociale huur is al lager dan de afspraken en lijkt niet echt omhoog te gaan. Wij zijn geen pleitbezorgers van de projectontwikkelaars.
Wethouder Marjon van der Ven merkt op dat in het verleden door de raad kaders zijn gesteld die hebben geleid tot bijvoorbeeld de bouw in Bangert-Oosterpolder. Er werd ook ingestemd met het idee dat wanneer er wat meer duurdere woningen worden neergezet, er meer geld vrijkomt voor bouw van sociale huurwoningen. Daarnaast heeft het rijk de mogelijkheid om scheve verdeling te overrulen. Sociale koop vindt de wethouder ook belangrijk. De prijs voor de categorie sociale koop acht zij betaalbaar. Ze noemt de startersleningen, waardoor met name jongeren de mogelijkheid benutten om de kleinere woningen aan te kopen. De woningen die senioren achterlaten zorgen echt voor bereikbaarheid van woningen. Een ontwikkelaar bepaalt zelf of hij volgens de afgesproken verdeling wil bouwen. Het college ziet realisme in de haalbaarheid.
Zelfs Intermaris heeft zich wel eens teruggetrokken uit een project omdat het niet betaalbaar was, meldt de wethouder. Projectontwikkelaars zullen Hoorn overslaan wanneer de verdelingseisen te strikt zijn. Zij benadrukt dat de projectontwikkelaars de meeste risico’s lopen.
Foto: Peter Ursem